tiistai 5. elokuuta 2014

Löytöretkeilyä tiedossa

Maria Ruuska kertoo Suomen Kuvalehdessä (31/1.8.2014) Tietotyön vallankumous -hankkeesta, jossa yritetään yhdistää ihmisyyden ja teknologian parhaita puolia. Tutkijat pyrkivät puhkaisemaan informaatiokuplan, jonka vankeja nykyiset tiedonhakumenetelmät, Google etunenässä, ovat meistä tehneet. Kupla syntyy siitä, että algoritmit ohjaavat meidät tietyille samanmielisille sivuille, ja valtävä määrä muuta tietoa jää näkemättä.

"Jos Googlen ja Facbookin olisi suunnitellut äiti, joka välittää lapsistaan, ne saattaisivat olla hyvin erinäköisiä. Palvelut kehittäneille liberaaleille nörttipojille ihminen oli toissijainen asia." Näin sanoo Aaltos Technologies -yrityksen perustaja Ossi Kuittinen. Hänen mukaansa teknologiakeskustelussa ihmisestä on tullut objekti, jolle asiat vain tapahtuvat. Media huutaa kuorossa, että robotit vievät kaikkien työt. Yhteenä syynä hän pitää siiloutunutta koululaitosta, joka tuottaa hyvin spesifejä yhteiskunnan osia ja tieteen tekijöitä.

Hankkeessa kehitetään uusia ratkaisuja, mm. SciNet-hakumenetelmää, joka mahdollistaa löytöretkeilyn tiedossa. Hakutulos kehittyy koneen ja ihmisen vuorovaikutuksessa. Ohjelma tarjoaa tiedonhakijalle sellaisia hakusanoja, joita tämä ei itse keksi. Lisäksi tarvitaan kuitenkin uusia ajattelutapoja ja enemmän aikaa pohtia, mika tietolähde on oleellinen.

Ennen kaikkea meidän on muokattava suhdettamme teknologiaan, lakattava pelkäämästä sitä, otettava tietojärjestelmiä kädestä ja uskallettava käydä keskustelua teknologian moraalista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti