keskiviikko 20. elokuuta 2014

Demokratiasta infokratiaan, osa 2

Lisää arvioita median poliitisen vallan kasvusta tarjoavat sanomalehdet tänään (20.8.2014). Jouko Vähä-Koskela otsikoi kirjoituksensa Turun Sanomissa  "Puolueet päästivät toimittajat kuninkaantekijöikseen". Hän referoi erikoistutkija Mari K. Niemen väitöskirjaa, jonka otsikko on "Kaksi tietä huipulle. Media ja puoluejohtajuus Suomessa naisten noususta populismin aaltoon". Toimittajat ovat ryhtyneet ohjeistamaan puolueita ja tulkitsemaan politiikkaa. Poliitikot mukautuivat tähän ja pyrkivät hyötymään mediasta. Vähä-Koskela näkee tässä myös syyn siihen, että naiset ovat nousseet puolueiden puheenjohtajatasolle.

Niemi nimittää ilmiötä "tiedotusvälineiden onnistuneeksi interventioksi", varovaisesta jälkikommentoinnista on siirrytty politiikan tekemisen osapuoleksi. Puolueet lähtivät mukaan ja alkoivat testata mediassa puheenjohtajaehdokkaiden paineeensietokykyä, vetovoimaisuutta ja esiintymistaitoja.

Paavo Rautio kirjoittaa Helsingin Sanomissa presidentin roolista, joka on kutistunut vuosikymmenten mittaan, tarkemmin sanottuna Kekkosen jälkeen. Tärkeimpänä syynä tähän Rautio pitää siirtymistä suoraan kansanvaaliin. Se on vaikuttanut presidentin auktoriteettiin, joka on tuotu liian lähelle verrattuna valitsijamiesten suorittamaaan valintarituaaliin.  Lisäksi media tuo ehdokkaat kaiken kansan nähtäviksi ja arvioitaviksi.

Nyt Niinistön neuvottelut Putinin ja Poroshenkon kanssa ovat nostaneet hänet päivänpolitiikan yläpuolelle, Raution mukaan presidentille kuuluvalle paikalle.

Mari K. Niemen väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa 30.8.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti