keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kuka maksaa laatujournalismin?

Toimittaja Suvi Ahola referoi tutkimuksia, joissa analysoitiin median tulevaisuutta ja sanomalehtien kysyntää 2010-luvun Suomessa (HS 5.5.2014). Ensin kylmät faktat: vuodesta 1990 lähtien tilattujen ja irtonumeroina ostettujen sanomalehtien kysyntä on pudonnut 40 prosenttia ja samana aikana lehtien tilaushintojen reaalikorotus on ollut 75 prosenttia. Erityisesti tähän ovat vaikuttaneet arvonlisäveron korotukset vuosina 2012 ja 2013. Itellan tutkimusjohtajan Heikki Nikalin mukaan tilalle ovat tulleet sosiaalinen media ja internet.

Laatumediaa arvostetaan edelleen, mutta sen pitäisi olla ilmaista. Tiedotusvälineiltä odotetaan puolueettomuutta, asiantuntemusta, kriittisyyttä ja visuaalisuutta. Erot sukupolvien välillä ovat suuret, digiajan sukupolvi pitää itsestään selvänä mediapalvelujen halpuutta tai jopa maksuttomuutta. ”Painettu lehti ei enää jäsennä nuorille arkea, vaan se tarve täytetään muussa mediassa. Kaikki kuitenkin arvostavat journalismia, ja luotettavuutta pidetään tärkeänä myös tulevaisuudessa”, sanoo Nikali.

Muutamat nimekkäät journalistit ovat perustaneet ”hitaaseen journalismiin” perustuvan digitaalisen verkkojulkaisun, nimeltään Long Play (HS 4.1.2013). Päätoimittaja Johanna Vehkoon mukaan he haluavat olla omalta osaltaan pelastamassa suomalaista laatujournalismia tarjoamalla huolella tehtyä, pitkää journalismia, jota verkossa löytyy suomeksi vähän. Kriittisimmät lukijat ovat alkaneet etsiä laatusisältöjä englanninkielisestä mediasta, jossa ei kuitenkaan käsitellä usein suomalaisia koskettavia aiheita.

Long Playn jutut eli singlet ovat pidempiä kuin aikakauslehtien artikkelit, mutta lyhyempiä kuin kirjat. Niitä voi ostaa tai lukea verkkokaupassa 3-6 euron hintaan. Tekijöiden esikuvat ovat yhdysvaltalaisia, Euroopassa niitä on vähän, esimerkiksi The Guardian –lehden Long Good Reads –palvelu.

Long Play voitti Uutisraivaaja-kilpailun ja sai palkintona 250 000 euroa toimintansa kehittämiseen (Uutisraivaajablogi 22.11.2013). Tekijöiden mukaan internet on viimeisten 10-15 vuodan aikana hajottanut journalismin ansaintamallin, ja nyt tarvitaan uusia innovaatioita, joita ei tule isoista mediataloista. Long Play haluaa olla esimerkkinä media-alan yrittäjille. Jatkossa Long Play aikoo keskittyä laadukkaan julkaisualustan kehittämiseen, jota voisivat käyttää myös muut julkaisijat Suomessa ja ulkomailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti