Blogit alkoivat hauskana harrastuksena, ja joskus niitä käytetään opiskelussa, niin kuin tätä blogia. Niistä on tullut kuitenkin myös huomattava tulolähde varsinkin muotibloggaajille. Iltalehti listasi eniten ansaitsevat muotibloggaajat, joiden kärjessä oli Mungolife-blogin pitäjä Anna Vanhanen yli 80 000 euron tuloillaan (Iltalehti 1.11.2013).
Nyt verottaja on antanut ohjeet bloggaamisesta saatujen tavaroiden ja palvelujen ilmoittamisesta (Yle uutiset 8.5.2014). Ylitarkastaja Petri Mannisen mukaan ilmoitusvelvollisuus koskee esineitä, jotka voidaan helposti muuttaa rahaksi tai myydä, mutta mainoslahjoiksi laskettavat tavarat ovat verovapaita. Verohallinnon nettisivuilla on useita esimerkkejä, mm. seuraava: ”Bloggaaja kirjoittaa omille nettisivuilleen satunnaisesti ja saa eri mainostajilta satunnaisia tavaralahjoja. Toiminta on pienimuotoista. Tavaralahjojen käypä arvo on bloggaajan veronalaista ansiotuloa. Kyse on bloggaajan saamasta työkorvauksesta.”
Ylen uutisten mukaan Hanne Valtari, joka kirjoittaa Lähiömutsi-blogia, kyseli verohallinnolta, pitäisikö hänen maksaa veroa saamistaan tavaroista. Hän sai mm. tabletin kokeillakseen Elisa-Kirjan palveluja. Verottajan mukaan ohjeet tehtiin nyt, koska sekä bloggaajat että yritykset ovat niitä kyselleet.
Internet pakottaa tarkistamaan monia sääntöjä ja määräyksiä, jopa lainsäädäntöä. Tekijäoikeussäännöstöä käsitellään parhaillaan eduskunnassa, koska kansalaisaloite ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” sai vaadittavat 50 000 allekirjoittajaa. Asia lähetettiin sivistysvaliokunnan käsiteltäväksi, joka huhtikuussa päätti lisäasiantuntijoiden kutsumisesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti