LUOTI-webinaarin seuraavana tehtävänä on laatia esimerkki suunnitelmallisesta projektityöskentelystä, jossa otetaan huomioon henkilöstön osaaminen ja TVT:n hyödyntäminen.
Kerroin jo aikaisemmin tässä blogissa opiskelijoiden ehdotuksesta, joka koski vertaistuen järjestämistä ennen koeviikkoa. Mielessäni on ennenkin kytenyt ajatuksia oppiainetutoreista, mutta ehkä tästä opiskelijoiden ehdotuksesta lähtee liikkeelle jotain uutta, ja vertaistuki opiskelussa lisääntyy.
Luentomateriaalissa esitellään Investors in People -toiminnan vaiheita, ja ensimmäisenä mainitaan johdon sitoutuminen ja päätös kehittämismallin käyttöönotosta, toisena kohtana on päätöksestä tiedottaminen henkilöstölle. Ihan suoraan tämä ohje ei minun projekteihini sovi. Rehtorin sitoutuminen asiaan on tärkeää, mutta ratkaisevaa projektin onnistumisen kannalta on opettajien innostaminen asian edistämiseen. Tiedottaminen ei riitä, henkilöstö on saatava vakuuttuneeksi projektin tarpeellisuudesta. Jos opettajat näkevät siinä mahdollisuuden opiskelun tehostamiseen tai muuta hyötyä koulutyölle ja päättävät viedä sitä eteenpäin, projekti voi onnistua.
IIP-ohjelman mukainen tarvittava alkukartoitus on nopeasti tehty. Useimmat opiskelijat valmistautuvat kokeisiin yksin kotona, jotkut kokoontuvat pieniin ryhmiin esim. kirjastoon, muutamat ehkä keskustelevat sosiaalisessa mediassa.
TVT voisi tulla apuun tukiopetuksen tarpeen ja halukkaiden tutoreiden saatavuuden selvittämisessä. Pelkkä kysely ei riitä, opettajien täytyy ensin kertoa mahdollisuudesta opiskelijoille yleensä ja erityisesti oman oppiaineensa kannalta. Kyselyssä voitaisiin myös kartoittaa eri menetelmien tarvetta: halutaanko lähiopetusta vai mieluummin keskustelua tai ohjausta netissä.
Tukiopetuksen järjestämiseen ja siitä tiedottamiseen tarvitaan koulun intra, se tekee toiminnasta avointa ja läpinäkyvää. Samalla opettajat voivat seurata tukiopetuksen vaikutusta oppimistuloksiin niissä ryhmissä, joissa vertaistukea annetaan. Vertaistukea antavat opiskelijat tarvitsevat varsinkin alussa runsaasti opettajan tukea ja rohkaisua.
Yhteisöllisen ja vertaisoppimisen lisääminen on mielestäni koulun tulevaisuuden tavoite, ja tämä projekti olisi yksi askel siihen suuntaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti