keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Mediakulttuuri murroksessa



Jussi Pullinen ennustaa, että suomalaiset näkevät alkaneena vuonna kaikilla kanavilla entistä useamman TV-ohjelman ensin verkosta ja vasta myöhemmin televisiosta (HS 31.12.2016). Aika monelle verkkokatselu riittääkin, eikä sarjaa katsota enää TV:stä. Katsoin juuri viimeisen osan Ylen Syke-sarjan neljännestä kaudesta, joka alkaa tänä iltana kakkoskanavalla.

Verkossa on jo tähän mennessä voinut katsoa monta muutakin sarjaa eri kanavilla. Erittäin suosittu oli Ylen Luottomies-sarja, jonka 9-minuuttiset jaksot kertovat jotain nykykatsojan lyhytjännitteisyydestä. Useimmat sarjat, kuten Sorjonen on kuitenkin vielä tehty vakiomittaisiksi.

Verkkokatselun lisääntyminen voi vaikuttaa myös elokuvateattereihin. Veli-Pekka Lehtonen listasi (HS 30.12.2016) kymmenen vuoden 2016 elokuvaa, jotka jäivät mieleen, ja kaksi niistä on nähtävissä maksullisessa Netflix-suoratoistopalvelussa (Houda Benyaminan Divines ja Ava DuVernayn dokumentti 13. lisäys). Teatterilevitykseen ne tulevat luultavasti myöhemmin, Divines voitti Cannesin elokuvajuhlilla erikoisohjaajapalkinnon ja 13. lisäys on yksi vaikuttavimmista dokumenteista mitä olen pitkään aikaan nähnyt.

Verkko- ja teatterilevityksen rajoja haetaan jo Suomessa: Tuukka Temosen Teit meistä kauniin vedettiin pois teatterilevityksestä, kun se tuli Elisa Viihteen digitaaliseen vuokralevitykseen.

Toisaalta, elokuvateatterien suosion hiipumista on ennustettu monesti ennenkin, ensin television takia, sitten videonauhureiden. Entä nyt? Riittävätkö yhteinen kokemus, laajakangas ja 3D-tekniikka houkuttelemaan katsojat kotiteatterista elokuvateatteriin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti