sunnuntai 20. syyskuuta 2020

 

Kun naistenlehdestä tuli osa sotapropagandaa

Seija Aunilan väitöskirja Kuinka naistenlehdestä tuli osa sotapropagandaa. Naisihanteen muodostuminen ja muokkautuminen Kotiliesi-lehdessä toisen maailmansodan aikana  osuu hyvin tämän hetken päivittelyyn syntyvyyden vähenemisestä ja sen myötä uhkaavasta  väkiluvun vähenemisestä. Kukaan ei oikein näytä keksivän keinoa, jolla lapsiluku saataisiin kasvamaan.

Toisin oli viime sotien aikana, jolloin toimeen tartuttiin pontevasti. Sotien miestappiot oli määrä korvata lisäämällä syntyvyyttä, ja neljän lapsen perheihanne kasvatettiin kuusilapsiseksi. Kotiliesi-lehdellä oli laaja levikki ja se valjastettiin tukemaan maan etua sota-aikana. Aiemmin lehti oli rohkaissut naisia toteuttamaan itseään ja vaikuttamaan yhteiskunnassa, mutta sodan alkaminen muutti tilanteen. Sankariäidin ihanteeksi tuli synnyttää monta lasta ja luopua itsellisen naisen koulutushaaveista. Väestöliiton julisteessa vedottiin suoraan naisiin: "Sinäkin olet vastuussa siitä, kasvaako Suomen väkiluku vai surkastuuko se". Sodan loputtua tällainen propaganda loppui kokonaan ja Kotiliesi palasi entiseen rooliinsa naistenlehtenä.

Kuulun itse suuriin ikäluokkiin ja kasvoin nelilapsisessa perheessä, jossa neljännen syntyminen oli lääkärin mukaan jo vakava terveysriski äidille. Hän oli kuitenkin Kotilietensä lukenut ja teki velvollisuutensa. Onneksi kaikki meni hyvin.

Aika on totisesti muuttunut. Kun entinen pääministeri kehotti suomalaisia synnytystalkoisiin ja muistutti suurten ikäluokkien aikaisesta sloganista ”neljäs isänmaalle”, sitä paheksuttiin yleisesti. Nyt tarvitaan uusia keinoja, ja yhtä sellaista esitti Hesarin päätoimittaja Anu Ubaud. Meidän pitää houkutella tänne työperäisiä maahanmuuttajia, mm. Kalifornian Piilaaksosta, jossa osaajat jo tähyilevät uusia etätyöpaikkoja koronan ja kalliin asumisen kurimuksesta.