keskiviikko 9. toukokuuta 2012
Mediakasvatuksen kurssin lopputyö
Valitsin lopputyön otsikoksi Viestinnästä virtuaalimaailmaan.
Yhteenvetona kirjoitin seuraavaa:
Ovatko tietokoneet ja internet siis viestimiä sanan perinteisessä mielessä, vai merkkejä jostain aivan muusta, esimerkiksi uudenlaisesta kansalaisuudesta ja elämisen tavasta? Perinteisesti viestimellä tarkoitetaan joukkoviestinnän teknistä välinettä, ilmaisun tapaa ja tuotantoa. Se oli alkujaan yksisuuntainen, mutta tietokoneet ja internet ovat lisänneet siihen vuorovaikutteisuuden, mahdollisuuden ylittää ajalliset ja paikalliset rajat, jopa siirtyä uuteen, virtuaaliseen ympäristöön tai todellisuuteen.
Internetiä voidaan käyttää perinteiseen joukkoviestintään, uutiset saadaan sieltä ja useimmat TV- ja radio-ohjelmat ovat internetissä nähtävinä ja kuultavina haluttuun aikaan. Multimediaominaisuudet antavat mahdollisuuden erilaisille ilmaisutavoille ja internetiin voi tuottaa omia esityksiä välitettäviksi muille.
Internet voi kuitenkin olla paljon muutakin, jos otetaan käyttöön sen vuorovaikutuksellisuus ja sen tarjoamat mahdollisuudet osallistumiseen. Tulevaisuuden kansalainen voi saada sen avulla yhteiskunnalliset palvelut, äänestää ja muutenkin osallistua yhteisistä asioista päättämiseen. Hän voi tehdä aloitteita, kerätä niille kannattajia ja siten yrittää muuttaa elinympäristöään haluamaansa suuntaan.
Tulevaisuuden kansalainen voi opiskella virtuaaliympäristössä, hän voi perustaa sinne yrityksen ja työskennellä siellä. Hän voi pitää yhteyttä ystäviin, sukulaisiin ja työtovereihin, vaikka he olisivat niin kaukana ettei tapaaminen ole mahdollista. Fyysisen ympäristön rinnalle tulevat virtuaaliympäristöt, joihin voi siirtää osan toiminnastaan: jatko-opiskelun, virastokäynnit, yhteiskunnallisen osallistumisen ja yhteydenpidon. Voidaan siis puhua uudesta elämisen tavasta, jos verrataan tilannetta kahden vuosisadan takaiseen maailmaan.
Edellä esitetty tulevaisuusvisio ei kuitenkaan ole ongelmaton. Riittävätkö luonnonvarat uuden teknologian tuomiseen kaikkien ulottuville? Tuleeko käytöstä poistetuista laitteista ekologinen ongelma? Lisääntyykö yhteiskunnallinen ja globaali eriarvoisuus, jos kaikki eivät halua tai pysty pysymään mukana teknologian kehityksessä?
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)